Institute for Logic, Language and Computation

News and Events

News and Events:
ILLC News and Events

These pages provide information about recent developments at or relevant to the ILLC (last update: 26 February 2015). Please let us know if you have material that you would like to be added to the news pages, by using the online submission form. For minor updates to existing entries you can also email the news administrators directly. English submissions strongly preferred.

Items which are new or have been updated within the last week are marked "(New)" or "(Updated)".

Headlines ILLC News

Headlines ILLC Events this week

General events may be found in the Upcoming Events section.

ILLC News

• Harry Buhrman gives serie of online lectures on quantum computers at UvNL

(Dutch only)
    Elke werkdag zet de Universiteit van Nederland we een nieuw, gratis college online. Afgelopen week was het de beurt aan prof. dr. Harry Buhrman van Universiteit van Amsterdam die college gaf over Kwantumcomputers.

Het eerste college is getiteld "Waarom is een computer soms zo traag?":
    "Computers kunnen alles. ERROR! Niet dus. Prof. dr. Harry Buhrman, computerwetenschapper aan de Universiteit van Amsterdam en onderzoeker aan het Centrum van Wiskunde & Informatica, legt uit dat er nog steeds fundamentele wiskundige problemen zijn waar onze huidige computers nog niet tegen kunnen opboksen."

Voor meer informatie, zie http://www.universiteitvannederland.nl/college/

• Heb je uitzonderlijk muzikaal gehoor? Doe de test!

Ben jij een beetje muzikaal? Kun jij een liedje op de perfecte toonhoogte meezingen? Hoor jij meteen of er een valse snaar op een gitaar zit? Sommigen mensen zijn volledig toondoof. Maar mensen met absoluut gehoor kunnen (zonder te kijken!) aan een pianotoets al horen welke noot het is. Een heel zeldzame gave! Maar is deze luistereigenschap wel zo bijzonder? Hoogleraar Muziekcognitie prof. dr. Henkjan Honing (UvA) legt je uit wat nog veel opmerkelijker is aan gehoor.

For more information, see http://www.universiteitvannederland.nl/college/

ILLC Events this week

• 27 February 2015, Heyting Day 2015

Date and time: Friday 27 February 2015, 9.15 - 18.00
    Location: Belle van Zuylenzaal, Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht

The Arend Heyting Foundation was founded in 1981 by prof. dr. A.S. Troelstra, under the auspices of the The Royal Netherlands Academy of Arts and Sciences and has as goal to further the knowledge of mathematical logic, and Intuitionism in particular. The Arend Heyting Foundation organizes an Arend Heyting Lecture at least once every three year. The 2015 Arend Heyting Lecture, entitled "136 years and still going strong?: Cantor's continuum problem", will be given by Michael Rathjen.

The Heyting Day 2015 is dedicated to the celebration of the 75th birthdays of Dick de Jongh and Anne Troelstra. The speakers of this year's Heyting Day are: Lev Beklemishev, Nick Bezhanishvili, Jaap van Oosten, Paulo Oliva and Michael Rathjen.

For more information, see http://phil.uu.nl/~albert/Heyting_Day/

Back to top of page