News and Events: Open Positions

Please note that this newsitem has been archived, and may contain outdated information or links.

Onderzoeksassistent Ontwikkeling Online Lexicon voor Wetenschappelijk Onderzoek naar Gebarentaal

Deadline: Friday 8 September 2023
Faculteit/Dienst: Faculteit der Geesteswetenschappen
Opleidingsniveau: MBO
Functie type: Ondersteunend Beheer Personeel
Sluitingsdatum: 8 september 2023
Vacaturenummer: 11999

Samen met vier andere universiteiten wordt er door SignLab Amsterdam bij het Institute for Logic, Language, and Computation (ILLC) en het Amsterdam Institute for Humanities Research (AIHR) gewerkt aan datasets voor onderzoek naar Nederlandse Gebarentaal. Een belangrijk doel is om het digitale wetenschappelijke NGT lexicon in Global Signbank verder uit te breiden. We zoeken meerdere onderzoeksassistenten die vloeiend zijn in NGT en die hieraan mee willen werken.

Wat ga je doen?

Samen met andere mensen in het team voeg je nieuwe gebaren toe aan het online NGT lexicon in Global Signbank. Je maakt opnames van losse gebaren en voorbeeldzinnen waarin die gebaren gebruikt worden, niet alleen met videocamera’s maar ook met dieptecamera’s en motion capture apparatuur (je hoeft zelf geen verstand te hebben van deze technische apparatuur). Je voegt ook taalkundige beschrijvingen toe over de vorm en betekenis(sen) van de opgenomen gebaren. Al deze informatie wordt opgeslagen in het online lexicon, zodat het in de toekomst gebruikt kan worden voor wetenschappelijk onderzoek.

Taken en verantwoordelijkheden:

  • Opnemen van nieuwe gebaren en voorbeeldzinnen in NGT
  • Opnames van losse gebaren verrijken met beschrijvingen van de vorm en de betekenis van gebaren
  • Opnames van zinnen en dialogen in NGT voorzien van annotaties (taalkundige beschrijvingen van gebaren en mimiek)
  • Faciliteren van onderzoek naar NGT op basis van de verkregen data
  • Meewerken aan communicatie over het project, zowel in academische als maatschappelijke setting

Wat vragen we van jou?

Je gebruikt dagelijks NGT en je hebt de taal bij voorkeur al als kind verworven. Je hebt enthousiasme voor de taal en maakt deel uit van de dovengemeenschap. Je bent geïnteresseerd in taalwetenschappelijk onderzoek naar de grammatica van NGT, en je zet je graag in om NGT-data toegankelijk te maken voor onderzoekers, om verder onderzoek naar NGT mogelijk te maken. Je gaat nauwkeurig te werk en kan goed samenwerken. Je hebt er geen bezwaar tegen dat video-opnames waar jij op staat publiek beschikbaar worden gemaakt.

Jouw ervaring en profiel:

  • Je hebt een uitstekende kennis van Nederlandse Gebarentaal
  • Je hebt affiniteit met taalwetenschap, in het bijzonder op het gebied van gebarentalen
  • Je kan goed Nederlands lezen en schrijven
  • Je hebt ervaring met computerprogramma’s als Microsoft Word, Excel en Powerpoint (of Apple Pages, Numbers en Keynote)
  • Je kan nauwkeurig en zelfstandig werken
  • Je werkt graag samen binnen een team van dove en horende medewerkers

Leesvaardigheid in het Engels en programmeervaardigheden zijn een plus, maar niet strikt noodzakelijk. Ervaring met annotatiesoftware zoals ELAN is ook een plus. Als je hier nog geen ervaring mee hebt, is het belangrijk dat je dit snel kan aanleren binnen het project. Hetzelfde geldt voor basiskennis van softwarevoor videobewerking zoals Adobe Premiere.

Wat bieden we jou?

We bieden een tijdelijk dienstverband tot en met 31 december 2024 met een proeftijd van twee maanden, bij voorkeur met ingang van 15 oktober 2023. Het dienstverband is voor 16 tot 32 uur per week, in overleg.

Je salaris bedraagt, afhankelijk van relevante ervaring bij aanvang van het dienstverband, € 3.072 tot € 4.103 bruto per maand, op basis van 38 uur per week, exclusief 8% vakantie- en 8,3% eindejaarsuitkering. De cao Nederlandse Universiteiten is van toepassing.

Wat bieden we je verder?

  • Een inspirerende en leerzame functie waarbij jouw kennis van NGT onmisbaar is
  • Een enthousiast en warm team van dove en horende medewerkers
  • Een inspirerende academische en internationale werkomgeving in het hart van Amsterdam

Over ons

De Universiteit van Amsterdam is de grootste universiteit van Nederland, met het breedste opleidingsaanbod. Een intellectueel knooppunt met 42.000 studenten, 6.000 medewerkers en 3.000 promovendi. Verbonden door een cultuur van nieuwsgierigheid. Meer lezen.

Het Institute for Logic, Language and Computation (ILLC) is een interdisciplinair onderzoeksinstituut van de Faculteiten FGw en FNWI dat zich tot doel stelt om inzichten bij elkaar te brengen uit verschillende disciplines die te maken hebben met informatie en informatieverwerking, zoals taalwetenschap, wiskunde, informatica, kunstmatige intelligentie, muziek en filosofie.

Het Amsterdam Institute for Humanities Research (AIHR) is een breed onderzoeksinstituut dat onderzoek beslaat binnen alle belangrijke subdisciplines van de geesteswetenschappen.

SignLab Amsterdam is een interdisciplinair onderzoekslab dat de verbinding maakt tussen theoretische taalwetenschap en praktische toepassingen voor gebarentaalgebruikers en -leerders. SignLab vormt een inspirerende werkomgeving voor doven: het is een enthousiast en gebarentaalvaardig team van zowel dove als horende medewerkers die samen de grammatica en het gebruik van NGT en andere gebarentalen onderzoeken.

Wil je meer weten over onze organisatie? Hier lees je meer over werken bij de Universiteit van Amsterdam.

Vragen?

Voor vragen over de functie of de afdeling kun je (ook voor een Zoom-afspraak) contact opnemen met:

Sollicitatie

Herken je je in het profiel en ben je geïnteresseerd in de functie, dan zien we je sollicitatie graag tegemoet. Je kunt via onderstaande link online solliciteren. We ontvangen graag in één pdf-bestand je motivatiebrief en je cv (te uploaden in het verplichte veld ‘CV’). Je kunt je motivatiebrief ook als video opnemen in NGT. Voeg in dat geval aan de pdf met je cv een link toe naar je video (bijvoorbeeld op Youtube of Vimeo).

De reactietermijn sluit op 8 september 2023. Sollicitaties die we na de reactietermijn ontvangen, die niet via onderstaande link worden verstuurd, of niet compleet zijn, kunnen we helaas niet in behandeling nemen.

De sollicitatiegesprekken vinden plaats in september 2023.

Als werkgever handhaaft de UvA een beleid van gelijke kansen. We vinden diversiteit belangrijk en zetten ons volledig in om een plek te zijn waar iedereen zich thuis voelt. We koesteren de onderzoekende geest en het doorzettingsvermogen en laten de ruimte om door te vragen. Bij ons vormen nieuwsgierigheid en creativiteit de heersende cultuur.

Wij stellen acquisitie niet op prijs

Application form: https://vacatures.uva.nl/UvA/job/Onderzoeksassistent-ontwikkeling-online-lexicon-voor-wetenschappelijk-onderzoek-naar-Gebarentaal/776425502/#footer

Please note that this newsitem has been archived, and may contain outdated information or links.