News and Events: Open Positions

Please note that this newsitem has been archived, and may contain outdated information or links.

PhD Project Digitale Ondersteuning voor het Leren van Nederlandse Gebarentaal

Deadline: Thursday 12 January 2023
Faculteit/Dienst: Faculteit der Geesteswetenschappen
Opleidingsniveau: Master
Functie type: Wetenschappelijk Personeel
Sluitingsdatum: 12 januari 2023
Vacaturenummer: 10892

Wist je dat de meeste dove kinderen horende ouders hebben die nog nooit in aanraking zijn geweest met gebarentaal op het moment dat hun kind geboren wordt? Wil jij bijdragen aan het ontwerpen, ontwikkelen en testen van nieuwe technologieën om deze ouders te ondersteunen bij het leren van gebarentaal, zodat zij beter met hun kinderen kunnen communiceren?

Wat ga je doen?

Dit project is een samenwerking tussen UvA en AURIS, een organisatie die onderwijs, zorg, en begeleiding biedt voor dove kinderen en hun ouders. Als deel van een multi-disciplinair team zul je bijdragen aan het ontwerpen, ontwikkelen en evalueren van een digitale applicatie om ouders te ondersteunen bij het leren van de Nederlandse Gebarentaal (NGT). Deze applicatie zal veel gebruikte zinsconstructies uit het Nederlands naar NGT vertalen, en de vertalingen tonen door middel van video’s en avatar animaties. De applicatie is niet bedoeld als vervanging van een docent NGT maar als aanvulling daarop.

Jouw taken in dit multi-disciplinaire project zullen zijn:

 • Onderzoeken wat de meest gebruikte zinsconstructies zijn in de interactie tussen ouders en jonge kinderen, hoe deze zinsconstructies uitgedrukt worden in NGT, en op welke leeftijd ze voor het eerst gebruikt worden. Dit maakt het mogelijk voor ouders om in de applicatie te zoeken naar constructies die passen bij de leeftijd van hun kind.
 • Samen met dove gebaarders een geannoteerd video corpus aanleggen van deze zinsconstructies in NGT.
 • Samen werken met andere onderzoekers in het team die de avatar animaties zullen ontwikkelen.
 • Samen werken met software ontwikkelaars die de applicatie zullen implementeren.
 • De applicatie in verschillende fases van ontwikkeling evalueren met eindgebruikers om inzichten te vergaren in hoe de applicatie verder verbeterd moet worden.
 • Onderzoeken of de uiteindelijke versie van de applicatie een meetbaar effect heeft op het leerproces van de eindgebruikers.
 • Daarnaast zal je ook bijdragen aan onderwijsactiviteiten en de begeleiding van bachelor en master studenten.

Wat vragen we van jou?

Jouw ervaring en profiel:

 • Een Master in taalwetenschap of een nauw gerelateerde discipline, bij voorkeur met een specialisatie in gebarentaalwetenschap;
 • Gedegen kennis van kwantitatieve en kwalitatieve onderzoeksmethoden;
 • Goede beheersing van academisch Engels;
 • Beheersing van NGT is een pré;
 • Een research Master is een pré;

Goede communicatievaardigheden, met het oog op samenwerking in een multidisciplinair team en interactie met de doelgroep

Wat bieden we jou?

De promovendus wordt aangesteld bij de afdeling Literatuur-en taalwetenschap van de Faculteit der Geesteswetenschappen. Het onderzoek valt onder Institute for Logic, Language, and Computation (ILLC). We bieden een dienstverband voor de periode van 16 maanden. Bij goed functioneren wordt deze periode verlengd met 32 maanden. De totale duur van het project is dus 48 maanden. Het dienstverband is voor 38 uur per week.

Het salaris is minimaal € 2.541 (schaal P0) en maximaal € 3.247 (schaal P3) bruto per maand, op basis van 38 uur per week. Dit is exclusief 8% vakantie- en 8,3% eindejaarsuitkering. De cao Nederlandse Universiteiten is van toepassing. De startdatum is bij voorkeur 1 februari 2023.

Wat bieden we je verder?

 • een functie waarbij eigen initiatief en input sterk gewaardeerd worden;
 • een enthousiast en professioneel team;
 • een inspirerende academische en internationale werkomgeving in het hart van Amsterdam;
 • uitstekende opleidings- en ontwikkelingsmogelijkheden.

Over ons

De Universiteit van Amsterdam is de grootste universiteit van Nederland, met het breedste opleidingsaanbod. Een intellectueel knooppunt met 39.000 studenten, 6.000 medewerkers en 3.000 promovendi. Verbonden door een cultuur van nieuwsgierigheid. Meer lezen.

De Faculteit der Geesteswetenschappen verzorgt onderwijs en onderzoek met een sterk internationaal profiel in een groot aantal disciplines op het gebied van taal en cultuur. De faculteit is gevestigd in het centrum van Amsterdam en onderhoudt intensieve contacten met vele culturele instellingen in de hoofdstad. Docenten en onderzoekers van de faculteit werken samen in interdisciplinaire onderzoeksverbanden en zijn actief in uiteenlopende onderwijsprogramma’s.

Nieuwsgierig naar onze organisatie en aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarden zoals een ruime vakantieregeling en ontwikkelmogelijkheden? Hier lees je meer over werken bij de Universiteit van Amsterdam.

Het Institute for Logic, Language, and Computation (ILLC) is een vermaard onderzoeksinstituut waarin informatie en de overdracht daarvan vanuit verschillende perspectieven bestudeerd wordt. Binnen het ILLC wordt samengewerkt door onderzoekers vanuit verschillende disciplines, zoals taalkunde, filosofie, logica, cognitiewetenschap en kunstmatige intelligentie.

Vragen?

Voor vragen over de functie of afdeling kun je contact opnemen met:

Sollicitatie

Herken je je in dit profiel? Dan ontvangen wij graag uiterlijk 12 januari 2023 jouw motivatie brief, je cv, en een verslag van eerder onderzoek dat je gedaan hebt (bijvoorbeeld je Master scriptie, een term paper, of een conferentie paper) (aangeboden in één .pdf via onderstaande link. Vermeld ook de namen en email adressen van twee personen die wij om een aanbevelingsbrief zouden mogen vragen.

Sollicitaties die we na de reactietermijn ontvangen, die niet via de link worden verstuurd, of niet compleet zijn, kunnen we helaas niet in behandeling nemen.

De sollicitatiegesprekken vinden plaats in januari 2023.

Als werkgever handhaaft de UvA een beleid van gelijke kansen. We vinden diversiteit belangrijk en zetten ons volledig in om een plek te zijn waar iedereen zich thuis voelt. We koesteren de onderzoekende geest en het doorzettingsvermogen en laten de ruimte om door te vragen. Bij ons vormen nieuwsgierigheid en creativiteit de heersende cultuur.

Wij stellen acquisitie niet op prijs

Application form: https://vacatures.uva.nl/UvA/job/PhD-Project-Digitale-Ondersteuning-voor-het-Leren-van-Nederlandse-Gebarentaal/759525302/#footer

Please note that this newsitem has been archived, and may contain outdated information or links.